De Schakel
Uitgelicht
Berkel-Enschotse jongedame vertegenwoordigt WK crosstriathlon

Willemijn Fuite, 17 jaar, zal op 30 april Nederland vertegenwoordigen op het onderdeel crosstriathlon op het WK multisports in Pontevedra, Spanje. In haar leeftijdscategorie betekent dat 500 meter zwemmen in een rivier, 14 km off-road mountainbiken en 4 km off-road…

Willemijn Fuite, 17 jaar, zal op 30 april Nederland vertegenwoordigen op het onderdeel crosstriathlon op het WK multisports in Pontevedra, Spanje. In haar leeftijdscategorie betekent dat 500 meter zwemmen in een rivier, 14 km off-road mountainbiken en 4 km off-road hardlopen.

(Cross)triathlon
Bij een Olympisch triathlon moeten deelnemers 10 km hardlopen, 40 km fietsen en 1 km zwemmen in open water. Bij een crosstriathlon gaat het lopen en het fietsen ook nog eens off-road, wat het volgens Willemijn net weer wat lastiger maakt. De afstanden van zo’n triathlon worden aangepast aan de leeftijd van de deelnemer, in Willemijns geval is dat 4 km hardlopen, 14 km fietsen en 500 meter zwemmen.

Talent
Het hardlopen ging Willemijn altijd al goed af; zij doet sinds haar 12e al aan atletiek. In augustus 2017 werd zij gevraagd om kennis te komen maken bij het Regionaal Training Centrum (RTC) Brabant. Het centrum doet aan talentontwikkeling en zag al snel dat Willemijn op meer fronten dan het hardlopen zou kunnen excelleren. Een kleine anderhalf jaar later mag zij al mee gaan strijden voor het wereldkampioenschap crosstriathlon in haar categorie; junioren (tot 19 jaar) in Spanje. Tijdens dit weeklange event worden meerdere WK’s in verschillende sporten gehouden. Zo’n 8000 mensen doen hieraan mee. Dit maakt het wel spannend. Gelukkig mogen deelnemers 5 dagen van tevoren komen om het parcours te verkennen en vertrouwen op te bouwen naar die belangrijke dag; 30 april.

Voorbereiding
Haar verhaal doet anders vermoeden, maar op dit punt komen gaat niet vanzelf. Willemijn traint wel 6 dagen in de week voor alledrie de onderdelen en zit op een school waarbij het rooster wordt aangepast aan haar trainingen. Verder zorgt Willemijn dat ze voor en tijdens wedstrijden genoeg eet en drinkt. Gelukkig is er ook nog herkenbaar “pubergedrag”. ‘In normale weken eet ze alles dat los en vast zit’, lacht vader Giso. Wat nou als je wint? Een ogenblik stilte, maar dan een twinkeling in haar ogen; ‘ja, da’s vet!’. Maar daarna traint ze gewoon weer door, want deze doorzetter gaat voor het hoogst haalbare: Olympische Spelen, here she comes!

Wij wensen Willemijn veel succes!

Tekst: Kelly Heijzelaar
Foto’s: Giso Fuite/Kim van ‘t Verlaat

About the author

Related Posts