De Schakel
Nieuws
Berkel-Enschot trilt en beeft niet meer

Al eerder was door De Druiventros aangekondigd dat er tijdens Carnaval 2019 geen Berkel Beeft en Enschot Trilt meer komt. Eigenaar Rob Zoontjens is trots op alle mooie edities die er zijn geweest, maar wil geen B-keus evenement hebben. Nu…

Al eerder was door De Druiventros aangekondigd dat er tijdens Carnaval 2019 geen Berkel Beeft en Enschot Trilt meer komt.

Eigenaar Rob Zoontjens is trots op alle mooie edities die er zijn geweest, maar wil geen B-keus evenement hebben. Nu de organisatie van Intents voor de Carnavalszaterdag én -zondag een Karnaval Festival in Moergestel opbouwt, is het een grote magneet die veel jongeren uit de regio aantrekt. ‘Een goede line up van artiesten en de beveiliging kost te veel geld, dan zijn de kosten hoger dan de baten’, aldus Rob Zoontjens, die zichzelf gelukkig prijst dat er nooit iets ernstigs gebeurd is tijdens Berkel Beeft en Enschot Trilt. ‘Vooral na afloop van de feesten is het een hele organisatie om alle mensen weer veilig naar huis te laten keren.’

Carnavalsreünie
De Druiventros is met het Saunabal en Berkel Beeft en Enschot Trilt altijd een begrip in de regio geweest tijdens Carnaval. ‘Heel veel liefdes zijn hier ontstaan en tot huwelijken bezegeld. Gezinnen zijn gevormd en niet iedereen viert dan nog Carnaval. Dat zie ik ook bij mezelf. Ik zit denken om in de toekomst iets van een Carnavalsreünie te gaan doen’, verklapt Rob Zoontjens. Overigens is er gewoon weer een feest na de optocht en de prijsuitreiking.

Wat ooit spontaan begon op de parkeerplaats als verzamelplek van carnavalswagens na de optocht, groeide uit tot Berkel Beeft in 2014. Voor de jongeren uit het dorp boven de 17 jaar, was dit een leuk en populair hardstyle feest. In 2016 kwam een dag eerder op dezelfde locatie Enschot Trilt voor de jeugd onder de 17 jaar. ‘Het grote succes van Berkel Beeft op zaterdag gaf mogelijkheden voor Enschot Trilt op de vrijdag. Maar de jongeren van het eerste uur van Berkel Beeft zijn ouder geworden en de diverse buitenevenementen tijdens Carnaval verkleint de markt’, verklaart Zoontjens.

Carnaval verandert
Carnaval als volksfeest. Een katholiek feest dat voorafgaand aan de 40 dagen vasten tot aan Pasen wordt gevierd. Oud en jong, rijk en arm, een gezamenlijk feest voor iedereen. Maar er kwam de klad in. De optochten in het dorp werden niet meer zo drukbezocht. De jeugd was op zoek naar een ander soort vermaak. Mega hardcorestyle feesten zag je her en der ontstaan. Populair onder de jeugd uit ons dorp waren Dollen dinsdag in Hilvarenbeek en MOCP in Udenhout. Maar ook die feesten kregen te maken met problemen. Waar het feest in Hilvarenbeek in het beginjaar 2007 op het Vrijthof nog gratis toegang had, werd het in 2017 de laatste editie op een locatie buiten het dorp gehouden. Vergunningen en op zoek naar een goede locatie voor de toename in bezoekers brak de vrijwilligers van dit evenement op. In Udenhout is het Mega Outdoor Carnavals Party in 2001 ontstaan. In 2018 werd een pauze ingelast vanwege de concurrentie van Karnavals Festival. In 2019 durft de organisatie weer een editie aan op de zondag na de Carnavalsoptocht.

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Bas Haans (archief Enschot Trilt 2017)

About the author

Related Posts