De Schakel
Uitgelicht
Begeleid wonen in Berkel-Enschot

In Rosmolen De Zicht wonen 17 mensen in een complex voor begeleid wonen van Prisma. Het zijn (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking die graag alleen willen wonen, maar niet altijd alleen willen zijn.   Niet iedereen kan het alleen af…

In Rosmolen De Zicht wonen 17 mensen in een complex voor begeleid wonen van Prisma. Het zijn (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking die graag alleen willen wonen, maar niet altijd alleen willen zijn.

 

Niet iedereen kan het alleen af

De hulp kan op allerlei gebied plaatsvinden. Zo kan het zijn dat het moeilijk is om het in huis goed te regelen, terwijl dat met wat hulp wel lukt. Maar het is ook mogelijk dat mensen op hun werk niet goed uit de verf komen. Dan kan begeleiding de zaken wat gemakkelijker maken. Soms lukt het niet om thuis te wonen en kan iemand tijdelijk terecht met wat hulp.

 

Zelfstandig waar het kan

Margareth Mes werkt al een aantal jaren bij Rosmolen De Zicht. Zij vindt “het heel belangrijk, dat mensen die hulp nodig hebben, zich er echt thuis voelen. Dat lukt alleen maar, als je hen zoveel mogelijk zelfstandig laat zijn. Hulp moet je alleen geven als het nodig is”. Hulp kan volgens haar wel net het steuntje zijn dat mensen nodig hebben. De Coronaregels worden strikt toegepast en iedereen houdt zich daar aan. Je wilt het virus toch wel buiten de deur houden. Tot op heden is dat gelukt en iedereen is al één keer ingeënt.

Een steuntje in de rug kan net het verschil maken

 

De omgeving doet mee

Het gebouw staat gewoon in een woonwijk. Het staat daar al zestien jaar. Dus weten de bewoners van de huizen in de buurt dat er een zorgcomplex is. Margareth is “erg content met de houding van de buren in de wijk. Wijkbewoners hebben er begrip voor dat er in Rosmolen De Zicht mensen wonen, die net even wat anders in het leven staan.” Maar het loopt niet altijd gesmeerd.

Afgelopen jaar was een turbulent jaar voor zowel de woonvoorziening als voor de buurt. Regelmatig heeft de woonvoorziening geluidsoverlast veroorzaakt. Maar door met elkaar in gesprek te blijven en ondertussen het probleem aan te pakken is de rust teruggekeerd. De huidige bewoners vinden het heel fijn om hier te wonen en dragen graag hun steentje bij waar ze kunnen. Op dit moment ruimen een aantal bewoners alle rotzooi in de buurt op die er maar te vinden is. Ryan de Palm (l) en Ingrid van Roestel (r) dragen hun steentje bij.

 

 

Tekst: Jan van der Straaten

Foto: Bas Haans

 

 

 

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op