De Schakel
Nieuws
Bas van Hest beëdigd tot Nederlandse Kaasgilde

De Berkel-Enschotse Bas van Hest (28) is als jongste ooit door het kaasgilde benoemd als Guilde des Maîtres Fromagers aux Pays-Bas. ‘Je werkt hard, maar dit is iets waar je geen invloed op hebt. Dat voelt heel bijzonder’, zegt van…

De Berkel-Enschotse Bas van Hest (28) is als jongste ooit door het kaasgilde benoemd als Guilde des Maîtres Fromagers aux Pays-Bas. ‘Je werkt hard, maar dit is iets waar je geen invloed op hebt. Dat voelt heel bijzonder’, zegt van Hest over zijn onderscheiding. Hij kreeg een goede leerschool: zijn vader William van Hest ging hem in 2013 voor.

Samen met zijn moeder Mirjam en zijn vader William runt hij Fromagerie Guillaume in Berkel-Enschot. ‘We brengen onze passie voor kaas over. Ieder op zijn eigen manier’, zegt Mirjam. Zij importeren bijzondere boerenkazen uit heel Europa en leveren deze aan speciaalzaken, restaurants en sterrenzaken. ‘Het is meer dan het leveren van het product. We begeleiden het personeel en geven masterclasses om alles naar een hoger niveau te tillen.’ Daarnaast maakt Mirjam speciale kazen met bekende chefs: Mir’s hart en ziel.

Toekomst
‘Alles wat met kaas te maken heeft, hebben we eigenlijk wel gedaan’, zegt Bas. Zo zette hij ook Prins Heerlijk mee op. Mede door zijn toekomstgerichte visie kreeg hij de onderscheiding in het Redemptoristenklooster Wittem. ‘We willen het product kaas modern neerzetten. Je ziet een ontwikkeling dat men bewuster bezig is met eten en kaas speelt daar een belangrijke rol in.’

Passie
De passie die de boeren in de kaas stoppen, wil het trio overbrengen aan klanten. ‘Maar onze klanten zijn eigenlijk meer onze vrienden. We moeten er samen voor gaan om er iets moois van te maken.’ Die begeleiding van klanten zit niet alleen in het overbrengen van kennis en de presentatie van het product, maar ook in het overbrengen van het enthousiasme.

Kazen
Dit alles begon op dertienjarige leeftijd bij een bijbaantje van William van Hest. ‘Toen ben ik in de kaas gerold en bij Bas is het er met de paplepel ingegoten.’ Wat er dan precies bijzonder is aan deze kazen? ‘Het overgrote deel van deze kazen zijn rauwmelksekazen. De melk waarmee de kaas wordt gemaakt, wordt niet verhit waardoor iedere kaas anders is. Het geeft een karakteristieke smaak aan de kaas. ‘Iedere kaas smaakt weer anders.’

Tekst: Annebelle Nooteboom
Foto: Bron Fromagerie Guillaume

[fotobijschrift]

Vlnr: Namens het Kaasgilde: Roel Tromp, Huber van der Weegen Grand Maître (†), Maarten van Oeffel en Luc Rijsbergen. Uiterst rechts: Bas van Hest

 

About the author

Related Posts