De Schakel
Schakelaars
Bas Haans in the picture

Wel eens naar een Berkel-Enschots evenement of feestje geweest waar Schakel-fotograaf Bas Haans niet opdook? Vast niet! Want waar de Berkel-Enschottenaren zijn, is Bas. Met zijn lens legt hij inmiddels tien jaar de meest bijzondere maar ook alledaagse momenten in…

Wel eens naar een Berkel-Enschots evenement of feestje geweest waar Schakel-fotograaf Bas Haans niet opdook? Vast niet! Want waar de Berkel-Enschottenaren zijn, is Bas. Met zijn lens legt hij inmiddels tien jaar de meest bijzondere maar ook alledaagse momenten in ons dorp vast. Ditmaal zet de Schakel met drie vragen Bas Haans in the picture.

 

Jaren terug werkte je als ondernemer bij Haans Delicatessen in de foodsector. Inmiddels ben je fulltime fotograaf en fotografeer je voor (journalistieke) opdrachtgevers als de Schakel en Tilburg.com. Hoe is dat zo gekomen?

‘Toen we bij Haans Delicatessen iemand zochten die verschillende food-specialiteiten kon fotograferen, kwam ik op het idee om dat zelf te doen. Ik had mijn analoge spiegelreflex toch net ingeruild voor een digitale camera en wist wel raad met zo’n toestel. Die stap bracht mij in de wereld van culinaire fotografie. Later ontwikkelde ik me ook in dans- en evenementen fotografie. Naast mijn vaste baan doordeweeks was ik in die tijd regelmatig op een of ander festival of dansoptreden te vinden, van Lake Dance tot Tomorrowland. Genieten van het feestgedruis en daar ook nog eens betaald voor krijgen, dat beviel me wel! Met de volledige steun van mijn gezin hakte ik de knoop door en stortte ik me volledig op mijn werk als fotograaf. Ondertussen heb ik me verder ontwikkeld en fotografeer ik voor lokale opdrachtgevers tot aan multinationals. Mijn werk voor de Schakel gaat over alles wat er in eigen dorp speelt. Ik ben dan wel een geboren Tilburger, maar bovenal een Berkel-Enschottenaar in hart en nieren.’

 

Inmiddels ga je al tien jaar als fotograaf voor de Schakel op pad. Wat zijn een paar mooie Schakel-momenten geweest tot nu toe?

‘Een erg bijzonder moment was het fotograferen van een Berkel-Enschottenaar die van corona is genezen. Zoiets raakt je. Verder zit het ‘m vooral in kleine dingen. Neem de Avondvierdaagse. Op dag één zijn de jonge lopers vaak nog wat verlegen. Als fotograaf moet ik dan mijn best doen om ze uit hun schulp te trekken. Vier avonden later komen ze massaal met hun vriendjes naar me toegerend voor een groepsfoto. “Hé, Bas!”, hoor ik ze dan al van verre roepen. “Foto!!!”. Dat zijn leuke momenten, die terugkerende taferelen. Maar denk ook aan het stukje creativiteit dat fotograferen voor de Schakel met zich meebrengt. Niet de standaard point of view, maar een beeld vanuit bijvoorbeeld een hoge mast. Of kijk eens naar mijn foto die hangt bij Juwelier Weijtmans tegen de gevelpui.’

 

Hoe zie je je toekomst als Schakel-fotograaf voor je?

‘Zolang ik kan, blijf ik graag foto’s maken voor de Schakel. Ik vind het belangrijk om me voortdurend te blijven ontwikkelen, of ik dat nou doe door een cursus te volgen of door van mijn collega-fotografen te leren. Ik sta graag open voor nieuwe dingen. Stilstand is achteruitgang.’

 

Tekst: Sabine Doevendans
Foto: Bas Haans

 

 

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op