De Schakel
Jeugd
Bart en Tiny worden maatjes

De kittens zijn lieve poesjes geworden. De kinderen zijn gek op hen. Sinds de kittens zijn geboren komt Bart elke zaterdag samen met zijn moeder speciaal voor Tiny, een van de poesjes. Bart zit in een rolstoel. Als hij op…

De kittens zijn lieve poesjes geworden. De kinderen zijn gek op hen. Sinds de kittens zijn geboren komt Bart elke zaterdag samen met zijn moeder speciaal voor Tiny, een van de poesjes. Bart zit in een rolstoel. Als hij op de boerderij is, dribbelt Tiny meteen naar hem toe en kruipt dan bij hem op schoot. Samen met Maartje, de moeder van Bart, rijden ze dan over het erf en bezoeken alle dieren. Iedereen kent Bart. Ook al kan hij niet praten, je ziet aan hem dat hij plezier heeft, vooral bij de varkens wanneer die aan het rollebollen zijn in de modder. Als hij modderspetters tegen zich aankrijgt,  ligt hij dubbel van het lachen en zegt: “Ohhh, ohhh.”

Afgelopen zaterdag was Bart er niet. Tiny keek vanuit haar mandje naar de poort, maar geen Bart. Knorretje kwam nog langs met Kukie op zijn rug. “En Tiny, is Bart al geweest?”

Ze schudt haar hoofd. “Nee, maar hij komt, dat weet ik zeker, miauw.”

Maar Bart was niet gekomen. Deze zaterdag is hij er weer niet. Tiny kijkt maar sip, ze mist haar speelkameraadje. Knorretje gaat bij boer Jan informeren.

Boer Jan heeft contact gehad met Maartje. Bart is ziek, hij heeft longontsteking. Hij is boos dat hij niet naar de Beestenboel mag. Knorretje knort: “Kunnen we niks voor hem doen, zodat we hem kunnen opvrolijken?” Ben van de Boerderijclub heeft altijd goede ideeën: “We kunnen de webcam van het ooievaarsnest gebruiken. Dan kan Bart heel de Beestenboel zien.”

Goed idee, de camera wordt op het erf gericht. Zo kan Ben vanuit thuis de Beestenboel op het scherm volgen. Een paar dagen later belt de moeder van Bart. Ze vertelt dat als Bart Tiny ziet op het scherm, hij met zijn armen gaat zwaaien en “mauw, mauw,” roept. Maar het gaat nog niet goed met Bart. Ook Tiny heeft het moeilijk, ze eet bijna niets. Dokter Ria heeft Tiny onderzocht: ze mist Bart.

Knorretje knort: “Kan Tiny Bart een bezoekje brengen?”

“Als Titi en de huisarts het goed vinden, is dat misschien wel een goed idee,” zegt Ria. Ze belt Maartje op.

De volgende dag is Maartje op de boerderij om Tiny voor een dagje mee naar Bart te nemen. Titi vindt het goed. “Doe hem maar de groeten,” mauwt ze. ’s Avonds belt Maartje op. Bart fleurde helemaal op en Tiny heeft goed gegeten. Ze vraagt of Tiny nog langer mag blijven. Een week later komt Bart met Tiny op schoot naar de boerderij. Bart is opgeknapt en Tiny eet weer als vanouds. Ze hebben een gesprek met Boer Jan, Ria en Titi. Het is wel duidelijk, Tiny gaat bij Bart wonen.

Ze rijden een rondje over het erf en iedereen zwaait Bart en Tiny uit. Ze rijden ook langs Oink en Pinkie die heerlijk in de modder aan het rollebollen zijn. Als Bart dat ziet, zwaait en draait hij in de rolstoel van plezier. “Ho, ho!” roept Maartje. Maar het is al te laat. De rolstoel valt om en Bart en Tiny liggen half in de modder. Bart heeft er de grootste lol om. Alleen Tiny vindt het maar niks. Zo nat en vies.

“Jullie hebben de boerderijdoop gehad en daarom maken we je erelid van de Boerderijclub,” zegt Ben.

Verhalenverteller: Wim Verbunt

Illustratie: Marjolein Stok

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
[email protected]

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op