De Schakel
Nieuws
Bart en Grarda van Rijsewijk – van de Pas 60 jaar samen

Zestig jaar samen   Sinds 6 juni 1961 wonen Bart en Grarda van Rijsewijk – van de Pas op ’t Heuveltje. Hier hebben ze samen gewerkt op hun boerderij en hun zes kinderen opgevoed. Aanstaande zondag vieren ze er hun…

Zestig jaar samen

 

Sinds 6 juni 1961 wonen Bart en Grarda van Rijsewijk – van de Pas op ’t Heuveltje. Hier hebben ze samen gewerkt op hun boerderij en hun zes kinderen opgevoed. Aanstaande zondag vieren ze er hun diamanten huwelijk.

 

Grarda komt oorspronkelijk uit Biezenmortel. Op zoek naar een vrouw ging Bart in de weekenden op de fiets naar de familie Van de Pas. Officieel heette het kaarten, vertellen ze lachend in hun gastvrije leefkeuken. En er werd ook daadwerkelijk gerikt, maar de bedoeling was vooral om een leuk meisje te leren kennen. Zo begon er wat te spelen tussen Bart en Grarda. Al duurde het een tijd voor ze trouwden.

 

Ze namen hun intrek in de boerderij van de familie Van Rijsewijk. Zestien jaar deelden ze deze met Barts ouders. Langzaamaan vulde het huis zich verder met vier zonen en twee dochters. De zelfgebouwde serre aan de achterkant was broodnodig om voor iedereen ruimte te hebben.

 

Met trots wijst Bart ook de andere gebouwen aan die hij zelf heeft neergezet. De koeienstal voor veertig stuks melkvee, de varkensstallen. Ze vormden het soort boerenbedrijf waar Berkel rijk aan was. Er is heel wat veranderd in zestig jaar.

Na het werk op de boerderij waren Bart en Grarda actief in de Berkelse gemeenschap en fietsten ze samen de omgeving rond. Door lichamelijke ongemakken is dat allemaal een stuk minder.

 

Het geheim van zoveel jaren samen:
geven en nemen

 

Het diamanten paar heeft zestig jaar elke dag samengewoond en -gewerkt. Ze vinden het zelf niets bijzonders. Grarda heeft het over ‘geven en nemen’ als het geheim van zoveel jaren samen. Bart vertelt wat kleurrijkere anekdotes over het huwelijkse leven, maar die hoeven van Grarda niet allemaal in De Schakel. Dat maakt hun liefdevolle blikken en geduldige steun aan elkaar bij het maken van de foto’s er niet minder om.

 

Komende zondag wordt het zestigjarig huwelijksfeest gevierd in familiekring. Hoe de dag er precies gaat uitzien is voor Bart en Grarda (inmiddels beiden 89 jaar) nog een verrassing. Vrienden en kennissen weten intussen hun brievenbus goed te vinden. Deze stroomt langzaam vol met mooie wensen, gezamenlijke herinneringen, anekdotes en foto’s uit die mooie jaren samen.

 

Tekst: Frits Hendriks

Foto: Coen Brekelmans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op