De Schakel
Nieuws
Arina Schuurmans is vrijwilligster van Heukelom

Zaterdag 25 augustus 2018 werd Arina Schuurmans (56) uitgeroepen tot vrijwilligster van Heukelom. De vrijwilligersprijs, bestaande uit een beeldje van de Heukelomse Mie (één van de reuzen), een oorkonde en een geldprijs, wordt eens per 3 jaar uitgereikt voor aanvang…

Zaterdag 25 augustus 2018 werd Arina Schuurmans (56) uitgeroepen tot vrijwilligster van Heukelom. De vrijwilligersprijs, bestaande uit een beeldje van de Heukelomse Mie (één van de reuzen), een oorkonde en een geldprijs, wordt eens per 3 jaar uitgereikt voor aanvang van het festival Hèùkel Gemèùkel. Arina: “Het overviel me, want wat ik doe doen toch zovelen.”

In het dorpje Haghorst werd het buurtcarnaval al in haar kiel geworpen alvorens Arina bij Jan in Heukelom ging wonen. Haghorst en Heukelom stonden beide op 1 pagina, naast elkaar in het telefoonboek. “Helemaal mijn ding”, vertelt Arina stralend. “Vooral de saamhorigheid! Als je hier komt wonen, word je er gelijk bij betrokken en als je dat niet wil ook goed.”

Hand-en-spandiensten
Tijdens het buurtfeest en het Hèùkel Gemèùkel, georganiseerd op het grasveld tegenover haar huis, loopt Arina af en aan. In 2000 heeft ze de Heukelomse Mie aangekleed en sindsdien was het gezin Schuurmans jaren te spotten bij de optochten van de reuzen. Tot ze haar aspergewinkeltje ook op de zondagen opengooide, waardoor er minder reuzentijd was.

Alaaf
Als vanzelfsprekend stelt ze haar huis 4 dagen open met carnaval. Mensen zeggen weleens: “Dat jij dat hier wil met al die mensen binnen!” Ik vind dat juist gezellig!”, lacht Arina, “Het is wel een bende en rotzooi daarna, maar ja…het sluipt erin, das met alles natuurlijk, op een gegeven moment weet je niet beter.” Het bouwen van de wagen van carnavalsvereniging de Rommelpot gebeurt in de schuur, waar ook een kast staat met allerlei ‘Heukelomsspul’ “Tijdens de bouwavonden”, zegt Arina, “zorg ik voor de koffie, koeken en de zopie.” Ook zit ze in het knip- en naaiteam. Afgelopen jaar hebben ze met spoed zo’n 100 gabberpakken gemaakt voor groot en klein èn toen dit in de laatste week klaar was kwam Gin Gezeik ook nog effe met een “olympische vlag probleempje” bij de wagen van Joeri van Gelder. “Het geeft een kick om dan toch alles op tijd af te hebben”, aldus Arina. Na carnaval verkoopt Arina de pakken, met goed resultaat, via marktplaats.

Kraanpop en Trekkertrek
Arina vind het supergezellig bardiensten te draaien bij Kraanpop en Trekkertrek en na het feest nog even na te kletsen met haar kinderen en vrienden. Ze nemen dan ook van alles mee naar huis… Ik vraag me af wat ze bedoelt? “Nou, de T-shirtjes van alle vrijwilligers, die was ik dan effe”, besluit Arina enthousiast.

Tekst: Maartje van Beurden
Foto: Peter Timmermans

About the author

Related Posts