De Schakel
Bedrijf in beeld
Arcis Mediation

De keuze om te scheiden is een enorm emotionele gebeurtenis voor het gehele gezin. Een scheiding of een conflict heeft altijd een emotionele kant en een zakelijke kant. De rol van de mediator is ervoor zorgen dat er ruimte is…

De keuze om te scheiden is een enorm emotionele gebeurtenis voor het gehele gezin. Een scheiding of een conflict heeft altijd een emotionele kant en een zakelijke kant. De rol van de mediator is ervoor zorgen dat er ruimte is voor de emoties en dat de partijen zakelijk duurzaam uit elkaar gaan. Arcis Mediation, gevestigd aan de Enschotsebaan 21C in Berkel-Enschot kan ondersteuning bieden bij dit proces. We maken kennis met mediator Jason van Erve.

 

Wat is mediation?

Mediation biedt in heel veel situaties een brug tussen mensen die het lastig vinden om nog met elkaar te praten. In het geval van echtscheidingen komen daar bovendien een aantal erg specifieke zaken bij kijken, die om extra aandacht vragen. Om die reden vormt scheidingsmediation een specialisatie binnen het vakgebied. Bij scheidingsmediation zet de mediator zich als onafhankelijke tussenpersoon in om ex-geliefden op een goede manier met elkaar in contact te brengen, zodat overeenstemming bereikt kan worden over hoe de scheiding geregeld moet worden.

Het woord ‘onafhankelijk’ is daarbij heel belangrijk. Het betekent namelijk dat erop vertrouwd kan worden dat beide partners onpartijdig worden geholpen, zonder een oordeel te geven over het echtpaar en diens situatie. Scheidingsmediation is er specifiek op gericht om te helpen samen tot een goede afronding van een huwelijk te komen.

In een ouderschapsplan worden afspraken vastgelegd hoe cliënten afspraken rondom het opvoeden en omgang van de kinderen vastleggen. Ook financiële aspecten worden vastgelegd om duidelijkheid te bieden richting de toekomst.

Het echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen de cliënten. Hierin staan alle afspraken die de cliënten hebben gemaakt over de echtscheiding. Hierbij kun je denken aan afspraken over de partneralimentatie, de boedelverdeling, verdeling van de woning, het vermogen en het pensioen. Het doel is ervoor te zorgen dat een echtpaar duurzaam uit elkaar gaat.

 

Onpartijdig, professioneel en keuzevrijheid bieden

Jason vindt het belangrijk dat alle partijen zich veilig bij hem voelen en er vertrouwen in hebben dat hij onpartijdig zijn werk uitvoert. ‘Als mediator kies ik geen partij. Ik ben er voor beiden. Bovendien worden en door de cliënten zèlf keuzes gemaakt; samen en gelijkwaardig. Ik creëer een positieve, veilige en vertrouwelijke omgeving, waar emoties mogen bestaan en waar wederzijds begrip en respect voor elkaars standpunten doelen op zich zijn. Alles om tot goede afspraken te komen, zodat zonder losse eindjes en liefst ‘met een schone lei’ personen verder kunnen met hun afzonderlijke levens. Ik sta dan ook stil bij alles wat invloed heeft op de toekomst en die van eventueel betrokken kinderen en leg alle gemaakte afspraken helder vast. Ik zorg ervoor dat het traject zorgvuldig en professioneel verloopt.’

 

De stem van het kind

Jason geeft het voldoening als een stel goed uit elkaar gaat, helemaal wanneer er kinderen bij betrokken zijn. ‘Kinderen zijn ongevraagd onderdeel van de scheiding. De impact van een scheiding op kinderen is enorm. Ze denken soms wanneer ouders uit elkaar gaan, dat hun ouders dan automatisch ook niet meer van hen houden.’ Jason wil helpen het kind een stem te geven. Hij brengt de materie terug naar het niveau van de kinderen. In het meedenken zit zijn kracht.

 

Neem vrijblijvend contact op via 06-55827437 of jason@arcismediators.nl.

 

Foto: Bas Haans

Tekst: Simone van Zundert

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op