De Schakel
Nieuws
Afscheid van vrijwilligers bij de Brandweer

Als er een melding bij de brandweer binnenkomt, wordt er alarm geslagen en gaat de pieper over bij twintig vrijwilligers. De eerste zes die bij de post aankomen, springen in de wagen, zetten de sirene aan en gaan er in…

Als er een melding bij de brandweer binnenkomt, wordt er alarm geslagen en gaat de pieper over bij twintig vrijwilligers. De eerste zes die bij de post aankomen, springen in de wagen, zetten de sirene aan en gaan er in vliegende vaart vandoor.

Natascha Brouwers en Mart van Rijsewijk zijn al meer dan twintig jaar vrijwilliger bij de brandweer. De pieper is dus bij hen al heel vaak afgegaan, ook ‘s nachts als ze net ingeslapen waren. Op 1 juli namen ze afscheid als vrijwilliger in de brandweerkazerne aan de Burgemeester Panislaan. Bij dat afscheid was ook Hans Kokke, de locoburgemeester van Tilburg. Hij mocht hun vertellen dat het de koning had behaagd hen te benoemen tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hun tomeloze inzet als vrijwilliger werd volgens hem op deze manier terecht beloond. Na het opspelden van de versierselen was er een daverend applaus van collega’s, vrienden, familie en bekenden.

Zonder vrijwilligers zou onze maatschappij voor geen meter draaien

Niet altijd eenvoudig
Natascha vertelde dat ze de eerste vrouw was, die ruim twintig jaar geleden bij de vrijwillige brandweer van Berkel-Enschot kwam. Haar moeder heeft haar daarbij altijd met man macht geholpen, bijvoorbeeld als er op het kind moest worden gepast. Het was niet altijd eenvoudig; de eisen voor vrijwilligers zijn dezelfde als die voor beroepsmensen. Lichamelijk maar ook psychisch wordt er veel van je gevraagd: je weet niet wat je tegen kunt komen, als je in de wagen springt.

Mart is al vijfentwintig jaar bij de brandweer. Hij heeft het altijd met hart en ziel gedaan. Het was niet altijd makkelijk. Zijn er nog mensen in het brandende pand? Of je moest beklemde mensen in een auto na een ongeval zien vrij te krijgen. Maar je kon altijd op je collega’s rekenen als je hulp nodig had.
Mart moet er mee stoppen. Hij heeft een operatie aan zijn meniscus ondergaan en zijn knieën werken nog steeds niet zoals het moet. Bovendien woont hij tegenwoordig op ‘t Hoekske. Dat is zo ver van de brandweerkazerne, dat hij nooit bij de eerste zes kan zijn. Natascha wil het wal kalmer aan gaan doen. In Tilburg blijft ze werk doen voor de brandweer; dus is het afscheid niet zo definitief.

Ook Janiek Bothe Moolhuijzen en Danny van Baast werden in de bloemetjes gezet en kregen voor hun jarenlange trouwe dienst (resp. 12,5 en 10 jaar) een onderscheiding en oorkonde uitgereikt door Brandweer Nederland en het Veiligheidsberaad. Zij blijven hun krachten inzetten voor Brandweerpost Berkel-Enschot.

Na de toespraken, werd de muziek aangezet en was het nog lang gezellig.

Tekst en foto: Jan van der Straaten

Meer foto’s van deze gezellige avond: klik hier

VLNR: Danny, Natascha, Mart en Janiek.
Foto: Janiek Bothe Moolhuijzen

About the author

Related Posts