De Schakel
Bedrijf in beeld
Ad van Esch; machinale houtbewerking viert 40-jarig jubileum en verwelkomt nieuwe directeur

En het eindigde (althans voorlopig) met een stokje. Het stokje dat de overdracht symboliseert. Na 40 jaar komt de directie van “Ad van Esch; machinale houtbewerking” in handen van Ramon Vromans. Natuurlijk is dat symbolische stokje van hout; net zoals…

En het eindigde (althans voorlopig) met een stokje. Het stokje dat de overdracht symboliseert. Na 40 jaar komt de directie van “Ad van Esch; machinale houtbewerking” in handen van Ramon Vromans. Natuurlijk is dat symbolische stokje van hout; net zoals de kandelaar waarmee Ad van Esch meer dan 40 jaar geleden begon. Dat speelde zich toen af in Heukelom in de stal van Ad’s vader.

 

Afgelopen weekend vond de (gedeeltelijke) bedrijfsovername plaats. Ad blijft voorlopig mede-eigenaar en hij gaat verder in de zaak als “Chef Trappen”. Een historisch weekend dus; het 40-jarig jubileum én de komst van een nieuwe directeur. En daar werd dan ook uitvoerig bij stil gestaan. Er was een officieel gedeelte op het bedrijf aan de Energieweg, een spontane, gezellige receptie en een nog gezelliger feest.

De weg naar de feestruimte liep door Ad’s productiehallen. De weg was afgezet met linten die gespannen waren tussen … kandelaars. Al wandelend zag je de prachtige producten die het bedrijf maakt en de indrukwekkende machines die dat mede realiseren. Schermen met films en beelden van het productieproces maakten dit alles nog levendiger.

Een levensgroot kunstwerk in hout, dat Ad van Esch “op karwei” uitbeeldde, trok veel bekijks.

Honderden aanwezigen luisterden tijdens het officiële gedeelte van de avond naar de toespraak van de oud directeur. Hij vertelde dat zijn carrière begon met de kandelaars. Die verpatste hij overal; bij familie, vrienden en kennissen. Maar Ad moest wel bekennen dat zijn moeder commerciëler was dan hij. Zij rekende hogere prijzen voor de producten van haar zoon.

 ‘Mijn carrière begon met een kandelaar’

Na het werken met hout beter in de vingers te hebben gekregen bij timmerfabriek Bolsius in Oisterwijk (zijn oude baas, de inmiddels 90-jarige heer Bolsius, was zelfs aanwezig op Ad’s 40-jarige jubileum), begon Ad van Esch in 1983 zijn eigen bedrijf. De eerste medewerker die hij aannam, was Jac. Broeders die al die jaren trouw is gebleven aan het bedrijf. Ad en Jac. hebben samen de vele veranderingen en de enorme groei van de onderneming meegemaakt.

Ook anderen kregen lof van de heer van Esch. Hij dankte zijn klanten, zijn leveranciers, zijn zakelijke relaties en last-but-not-least zijn loyale en deskundige medewerkers. Ook was er een speciaal woord van dank voor Ronald Coppens, de accountant die op financieel gebied goed meestuurde. Het grootste woord van respect betrof Ell, de vrouw van Ad die ook al 40 jaar zijn belangrijkste sparring-partner is. Daarnaast werden de drie dochters niet vergeten door hun trotse vader.

 

En toen … werden de schijnwerpers gericht op de toekomst. De nieuwe directeur Ramon Vromans werd geïntroduceerd. Ramon is afkomstig uit Berkel-Enschot. Vier jaar geleden kwam hij met Ad in contact. Die min of meer toevallige ontmoeting leidde tot een prima klik tussen beide mannen, zakelijk en ook persoonlijk. Niet heel veel later kreeg Ramon, die in België in een andere branche werkzaam was, een vacature bij “Ad van Esch, machinale houtbewerking” onder ogen. Hij aarzelde niet lang en belde Ad. De rest is geschiedenis. Ramon heeft in de afgelopen jaren de managementopleiding “Bouw en Hout” afgerond en hij heeft vooral in de praktijk heel veel geleerd van zijn collega’s. Hij heeft ook van klanten, leveranciers en anderen veel mogen opsteken, waardoor hij de ontwikkeling van het bedrijf met vertrouwen tegemoetziet.

Ad en Ramon heffen dan ook het glas op een goede toekomst. Maar dat doen ze niet zonder ook naar de omgeving te kijken waarin ze werken en leven. ‘We willen ons juist op dit moment ook inzetten voor een goed doel’, aldus de beide heren, ‘en dat doel is de Stichting Quiet uit Tilburg’.

De Udenhouter Ralf Franken is bestuurslid van Quiet Nederland. Hij legt uit dat Quiet zich bezighoudt met armoedebestrijding. Men maakt vooral basale activiteiten voor minder goed bedeelde mensen mogelijk. Naar de kapper gaan; op een terrasje zitten; eindelijk eens een cadeautje mee kunnen nemen op verjaardagsvisite bij je zus.

“Ad van Esch, machinale houtbewerking” draagt alle giften die zijn ontvangen naar aanleiding van het jubileum en de directiewisseling over aan Quiet. Dat levert de Tilburgse stichting 3035 Euro op. En daar blijft het niet bij. Het bedrijf van Ad en Ramon verdubbelt dat bedrag, waardoor Quiet 6070 Euro meer te besteden heeft.

 

Nu kan de sfeer van de avond niet meer kapot. Zelfs niet als er een ontslagen, ontevreden ex- medewerker op het podium verschijnt. De arme man wordt hilarisch gestalte gegeven door tonpraoter Ton Brekelmans, die subliem de lachspieren van de aanwezigen in werking zet.

 

Tekst: Jan de Kort; De Wegwijzer

Foto’s: Henny Schilders; De Wegwijzer

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op