De Schakel
Nieuws
75 jaar Vrijheid Berkel-Enschot herdenkt oorlogsslachtoffers

Op zondag 27 oktober a.s. herdenkt Berkel-Enschot haar inwoners die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven als gevolg van oorlogsgeweld. De herdenkingsplechtigheid begint om 19:00 uur in de St. Caeciliakerk te Enschot. Daarna is er een stille tocht…

Op zondag 27 oktober a.s. herdenkt Berkel-Enschot haar inwoners die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven als gevolg van oorlogsgeweld. De herdenkingsplechtigheid begint om 19:00 uur in de St. Caeciliakerk te Enschot. Daarna is er een stille tocht naar de Oude Toren aan de Mariahof, waar kransen worden gelegd.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Berkel-Enschot werd bevrijd. Veertien inwoners lieten het leven tijdens de oorlog en jaren later is tijdens een buitenlandse vredesmissie nog een dorpsgenoot slachtoffer geworden van oorlogshandelingen. 

Ter gedachtenis aan hen allen en om stil te staan bij de waarde van 75 jaar Vrijheid, Vrede en Veiligheid, vindt er een herdenkingsplechtigheid plaats in de St. Caeciliakerk te Enschot aanvang 19:00 uur. 

Aansluitend vertrekt circa 20:00 uur een Stille Tocht naar de Oude Toren via Kerkstraat, Burgemeester Storimanslaan en Mariahof. 

Vanaf 20:30 uur vindt er ceremonie plaats bij de Oude Toren. Na enkele toespraken en muzikale intermezzo van MV Concordia zullen Wethouder Dols, Comité Berkel-Enschot ’40 –’45, gezamenlijke Gilden, Dorpsraad Berkel-Enschot, Scouting Berkel-Enschot, VV Jong Brabant en Stichting Jeugd Werk B-E kransen en bloemstukken leggen. Dit ter nagedachtenis van de veertien personen uit Berkel-Enschot die in het oorlogsgeweld of in de vernietigingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog de dood vonden en voor militair Tom Krist, die tijdens een vredesmissie in Uruzgan om het leven kwam. 

Tijdens het aflezen van de namen van gesneuvelden zal een aantal kinderen een bloemenhulde brengen. De plechtigheid wordt afgesloten met de “Last Post” en het zingen van het Wilhelmus. Na afloop van de ceremonie vindt in de kerkzaal van de St. Caeciliakerk een informeel samenzijn plaats (ingang kerk, aan de achterzijde aan de parkeerplaats). 

De herdenking wordt met steun van het Oranjecomité Tilburg en Dorpsraad Berkel-Enschot georganiseerd door het Comité Berkel-Enschot ’40 –’45. 

De inwoners van Enschot en zeker de aanwonenden van de Stille Tocht, worden verzocht vanaf 19.00 uur de vlag halfstok te hangen.

Tekst: redactie (Bron: Comité Berkel-Enschot ’40-’45)
Foto: Peter Timmermans

Zondag 27 oktober
19:00 Herdenkingsplechtigheid St. Caeciliakerk
20:00 Stille Tocht naar de Oude Toren
20:30 Herdenkingceremonie
na afloop informeel samenzijn kerkzaal St. Caeciliakerk

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op