De Schakel
Nieuws
45 jaar MHCBE wordt uitbundig gevierd

Hockeyclub Berkel-Enschot (MHCBE) viert het weekend van 24 t/m 26 augustus het 45-jarig bestaan. De club met net iets boven de 1000 leden blikt terug op een rijke historie. Twee spelers in de huidige Nederlandse elftal. Joep de Mol en…

Hockeyclub Berkel-Enschot (MHCBE) viert het weekend van 24 t/m 26 augustus het 45-jarig bestaan. De club met net iets boven de 1000 leden blikt terug op een rijke historie. Twee spelers in de huidige Nederlandse elftal. Joep de Mol en Pien Sanders, begonnen hun carrière op de hockeyvelden van MHCBE. Om de groei van het dorp en in de aanwas in leden aantal bij te houden ligt er een ambitieus plan voor verbouwing, uitbreiding en verduurzaming bij de gemeente.

Op 9 november 1973 werd geschiedenis geschreven. Bij Boerderij Denissen vond de oprichting van MHCBE plaats. De allereerste wedstrijd was op 16 februari 1974 (MHC Huisvrouwen tegen Forward, stand 2-0); er werd nog gespeeld op de hockeyvelden van HOCO. Er kwam van de gemeente de toezegging dat er velden beschikbaar zouden komen bij de voetbalvereniging. De (eigen) velden om te hockeyen bestonden uit oefenveldjes nabij het oude postkantoor. Contributie bedroeg 10 gulden. In 1974 waren er al 148 leden. In het clubblaadje viel te lezen dat omkleden bij voorkeur ‘thuis’ diende plaats te vinden.

De club groeide en er werd onder andere zaalhockey gespeeld in De Schalm en veldhockey aan de ‘blauwe keet’ aan de Berkelse weg. Deze keet werd gedeeld met de handbal-, voetbal- en korfbalvereniging. Op 17 september 1976 ging de blauwe keet tijdens een brandweeroefening in vlammen op, maar gelukkig kreeg MHCBE in 1977/1978 een tijdelijk paviljoen en lagen de velden aan de Generaal Eisenhowerweg. In 1978 werd gestart met de bouw van een eigen paviljoen.

Van gras naar kunstgras
In 1986 werd het eerste kunstgrasveld geopend en in 1993 het tweede. Kunstgras heeft het spel sneller gemaakt. Wie foto’s ziet van vroeger en nu, ziet dat er in materialen en veiligheid enorm veel veranderd is. Scheenbeschermers, bitjes, maskers en keepers die volledig ingepakt zijn.

Het clubhuis werd in 1998 uitgebreid en dat zorgde uiteindelijk weer voor een groei in ledenaantal. Er waren wachtlijsten voor de minimeisjes. De uitbreiding van het clubhuis bood ook de mogelijkheid om overdag het clubhuis te gebruiken voor bijvoorbeeld naschoolse opvang.

Toekomstplannen
De groei van het dorp en daarmee ook de groei in het ledenaantal zet de capaciteit van de velden onder druk, zowel met de trainingen als met de wedstrijden op zaterdag. Er ligt een ambitieus plan voor verbouwing, uitbreiding en verduurzaming. Met de uitvoer van deze plannen kan de club volgend jaar de noodzakelijke stappen zetten om hockey in het dorp te blijven faciliteren.

45 jaar hockeyhistorie in het dorp biedt een mooi beeld van een vereniging die het kloppend sporthart vormt voor jong en oud in Berkel-Enschot. 1000 leden die het hele jaar door genieten van hockey, de sportieve prestaties, de gezelligheid en de saamhorigheid. Een speciale campagne laat zien dat dit de kracht van de club is, verbondenheid met elkaar en met de sport.

Op 24, 25 en 26 augustus is het lustrumfeest. Kom een kijkje nemen en mee feesten!

Feestweekend
Op 24, 25 en 26 augustus vindt de viering van het lustrum plaats. Iedereen kan een kijkje nemen en komen mee feesten. Het volledige programma, waaronder ook een wedstrijd op zaterdag van Heren 1 tegen oud-hockey Internationals, is te vinden op www.mhcbe.nl. Hier is ook de speciale lustrumeditie te downloaden.

Tekst: Elke van Dommelen
Foto’s: Robert Sanders

About the author

Related Posts