De Schakel
Reportage
40 jaar basisschool Rennevoirt!

Basisschool Rennevoirt bestaat 40 jaar en dat mag gevierd worden! Een feestweek, een bijzondere manier van het afsluiten van het schooljaar en terugblikken op 40 jaar Jenaplan onderwijs met Lidewijn van Kuppevelt, een van de langstzittende leerkrachten op deze goedlopende…

Basisschool Rennevoirt bestaat 40 jaar en dat mag gevierd worden! Een feestweek, een bijzondere manier van het afsluiten van het schooljaar en terugblikken op 40 jaar Jenaplan onderwijs met Lidewijn van Kuppevelt, een van de langstzittende leerkrachten op deze goedlopende en betrokken school.

Start
Vanuit de behoefte aan een ander soort onderwijs, staken een stel ouders 40 jaar geleden de koppen bij elkaar en startte op de zolder van Boerderij Denissen de school met Han van der Hart als allereerste directeur. De naam ‘Rennevoirt’ komt uit het boek ‘Ter ere van’ (Olaf J. de Landell); een fictieve naam voor Berkel-Enschot. Inmiddels is de school uitgegroeid van 2 tot 13 groepen.

Betrokkenheid
Al vanaf de oprichting staat ouderbetrokkenheid hoog in het vaandel. De manier van werken op het Jenaplan onderwijs, waar de samenwerking tussen kinderen, ouders en leerkrachten centraal staat, vraagt meer van o.a. ouders, maar zet daarmee een stevig en hecht netwerk neer. Leren staat zoals bij iedere school voorop; kinderen worden eigenaar van hun eigen leerproces, leren op je eigen manier, wat een positieve weerslag heeft op de resultaten op school: goede cijfers en groei.

Samenwerking tussen kinderen, ouders en leerkrachten staat centraal

Terugblik
Lidewijn vertelt met plezier over haar bijna 34 jaren op Rennevoirt en de anekdotes die daarbij horen; fietstochten, een bonte kermis, maar ook sterfgevallen waarbij de verbinding onderling goed merkbaar wordt. ‘Het soort onderwijs, de gemoedelijke sfeer, de ontwikkelingen en geen jaar dat hetzelfde is, maakt het zo’n fijne plek om te werken.’


Feest!

Een van de pijlers van Rennevoirt, naast gesprek, spel en werk, is viering. Dat vieren staat deze week centraal met allerlei leuke activiteiten op school.
De musical die alle leerlingen ieder jaar neerzetten, is vervangen door een heuse circusvoorstelling. Iedereen viert met plezier dat deze mooie school 40 jaar bestaat; knallend het schooljaar uit en de zomer in!

Tekst: Kelly Heijzelaar
Foto’s:  Natalie Slagter
Hoofdfoto: Jongleurs Bovenbouw 4

Foto: Balanceergroep Bovenbouw 2

 

About the author

Related Posts