De Schakel
29 keer Carnavalsmis: Elk jaar een hoogtepunt

In 1989 ging pastoor van Spreeuwel voor in de eerste carnavalsmis, een gebeuren dat uitgroeide tot een onmisbare traditie in ons dorp. De pastoors wisselden soms, maar de sfeer bleef onveranderd: feestelijk maar tegelijk ook serieus. Ook dit jaar was…

In 1989 ging pastoor van Spreeuwel voor in de eerste carnavalsmis, een gebeuren dat uitgroeide tot een onmisbare traditie in ons dorp. De pastoors wisselden soms, maar de sfeer bleef onveranderd: feestelijk maar tegelijk ook serieus. Ook dit jaar was de kerk weer overvol met een carnavalesk gekleed en bontgekleurd gezelschap. Na de vaak bijzondere missen die Pieter Scheepers de afgelopen jaren leidde, was het nu voor het tweede jaar pastoor Juan van Eijk die om exact 11.00 uur prins, raad, de jeugdraad, lijfwachten, en de onvolprezen hofkapel ‘Lof der Zotheid’ voorging onder het zingen van ons eigen Berkel-Enschots volkslied. In de openingstekst legde de jeugdprins, Guus den Irste de nadruk op het belang van kleuren. In zijn ingetogen overweging ging pastoor van Eijk in op het motto en benadrukte dat voor hem de essentie van het carnaval vooral het dienstbaar zijn aan elkaar is. Maak het leven van anderen plezieriger en vreugdevoller, help elkaar. De vraag hoe je dat doet is niet altijd even gemakkelijk te beantwoorden. Je moet steeds het midden zoeken tussen uitersten.

Dienstbaar

Tijdens de dienst trad de zanggroep ‘Inbetween’ op met enkele fraaie liedjes. Sinds enkele maanden wordt het koor geleid door de ontzettend enthousiaste en professionele dirigent Jack Breikers en begeleid door Dirk van Erve.

In zijn slotwoord ging prins Martijn in op de rol die de kerk in vroegere tijden ooit speelde in het carnaval. Zo werd in de vijftiger jaren eerst een verbod door de kerk en de gemeente uitgevaardigd om in publieke ruimten tijdens carnaval samen te komen. In 1963 werd voor het eerst weer, zij het op heel beperkte schaal, een carnavalsoptocht in Tilburg gehouden. Pas vanaf 1965 werd het verbod formeel opgeheven.

Martijn vermeldde terecht met trots dat de gehele raad die ochtend de route van de optocht had schoongemaakt. Daarover was hij overigens ook door Omroep Brabant geïnterviewd. Na de uitnodiging aan alle aanwezigen om bij Boerderij Denissen koffie en worstenbrood te komen nuttigen, verliet het gezelschap onder de klanken van ons eigen volkslied de kerk weer. Het was wederom een prachtige dienst van hoog niveau. Aan het geroezemoes in de voorste banken was te merken dat de jeugd ongeduldig smachtte naar het vervolg van het feest in Knollevretersgat.

Tekst: Robert Holl
Foto’s:
http://www.knollevretersgat.nl/albums72157677843287372

 

About the author

Related Posts