De Schakel
Uitgelicht
Het 25-jarig jubileum van het Koor Het Alternatief

Vijfentwintig jaar geleden werd aan Irene Granneman naar aanleiding van St Job gevraagd of ze ervoor voelde om tijdens het pleinfeest een optreden te geven met een delegatie van het gemengd koor. Zij had ervaring als troubadour in het Curiosa Huys in Sprang-Capelle…

Vijfentwintig jaar geleden werd aan Irene Granneman naar aanleiding van St Job gevraagd of ze ervoor voelde om tijdens het pleinfeest een optreden te geven met een delegatie van het gemengd koor. Zij had ervaring als troubadour in het Curiosa Huys in Sprang-Capelle en dat bracht haar op het idee van oude liedjes. Ze leerde zichzelf dirigeren en ze begon met het koor, dat Het Alternatief werd genoemd. Nu dirigeert ze dat koor nog steeds.

25 jaar enthousiasme
Irene straalt het enthousiasme uit dat nodig is om een koor van 20 leden 25 jaar lang ongeveer iedere maand op te laten treden. “We hebben in die periode 275 optredens gegeven met een repertoire van 175 liedjes en ruim 20.000 mensen blij gemaakt met onze muziek”, vertelt Irene. “Dat lukt alleen maar als je een goede groep hebt, die er wat van wil maken. Saamhorigheid en een enthousiaste uitstraling zijn het geheim van ons lange bestaan.”

Diversiteit 
Het Alternatief zorgt voor een middag- of avondvullend programma van zo’n dertig liedjes. In de beginfase ging het vooral om traditionele Nederlandse liedjes, maar de laatste tijd zingen ze vooral koorstukken, sketches, duetten, musical songs, solo’s en luisterliedjes. Die diversiteit vinden we ook terug in de leeftijd van de leden van het koor: die varieert van 55-83 jaar. Ze kunnen overal optreden, want ze zingen prima bij de begeleiding van een gitaar. Zij treden op allerlei plekken op. Meestal in de omgeving, maar ook elders in Nederland en in België hebben ze van zich laten horen. Meestal zingen ze voor oudere mensen in verzorgingshuizen, verpleeghuizen, bijeenkomsten van de Zonnebloem en vakantiebijeenkomsten voor ouderen. “Het is één en al plezier om daar onze stem te laten horen”, besluit Irene ons gesprek.

Op 4 maart 2018 wordt het jubileum gevierd met een concert in Koningsoord, in samenwerking met Classic Meets Pop, dat bestaat uit Jeroen Granneman (piano) en Fabienne van Gestel (klarinet). Aanvang 14.30 uur. Er zijn nog enkele kaartjes te koop (bel daarvoor 06-16358776). De laatste jaren wordt het Alternatief gesubsidieerd door stichting De Nieuwe Lente, waardoor de kosten voor een optreden beperkt gehouden kunnen worden.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Peter Timmermans

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op