De Schakel
Uitgelicht
20 jaar weerspreuken van Jean-Paul Korst

Het is het gesprek van de dag: Het weer! Al 20 jaar verzorgt Jean-Paul Korst boerenwijsheden m.b.t. het weer in De Schakel. Reden genoeg om hem eens in het zonnetje te zetten.   Hoe het allemaal begon De fascinatie voor…

Het is het gesprek van de dag: Het weer! Al 20 jaar verzorgt Jean-Paul Korst boerenwijsheden m.b.t. het weer in De Schakel. Reden genoeg om hem eens in het zonnetje te zetten.

 

Hoe het allemaal begon

De fascinatie voor de kracht van de natuur heeft hij van zijn opa die vroeger bij hem inwoonde. Zijn opa liep namelijk bij onweer direct naar buiten. Terwijl zijn moeder juist riep dat iedereen zo snel mogelijk onder de tafel moest gaan zitten. In de winter van 1978/1979 lag in het noorden van het land wel 3 tot 5 meter sneeuw, waarbij dorpen waren ingesneeuwd. Het zaadje werd geplant.

 

Jean-Paul startte een cursus en leerde observeren, meten en noteren. Ook leerde hij omgaan met een thermo- en barometer. De gegevens werden dagelijks op hetzelfde tijdstip genoteerd. Doe je dit over een langere tijd, dan kun je trends en veranderingen in het klimaat opmerken. Dus klokslag 19.00 uur las Jean-Paul iedere dag de temperatuur, neerslag en luchtdruk af. Hij raakte gefascineerd door het werk. In 1996 werd hij lid van vereniging van Weeramateurs later Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie.

Sinds 1998 heeft hij een weerstation: eerst een weerhut, maar nu is het automatisch. Minder charme, maar wel zo nauwkeurig, efficiënt en praktisch.

Jean-Paul Korst in de media

Er is inmiddels heel wat data verzameld. Jean-Paul wil de data niet voor zichzelf houden, maar graag delen. Vandaar dat hij De Schakel benaderde. In februari 2003 verscheen Jean-Paul er voor het eerst in. Dat nu al 20 jaar.

De opwinding die Jean-Paul voelt voor het weer werd zelfs opgemerkt door Man bijt hond. In 2020 vertelde hij er over zijn liefde voor het weer. ‘Het liefst zo extreem mogelijk. Er moet wel wat gebeuren.’

 

Weer of geen weer

Jean-Paul vindt het heerlijk om buiten te zijn, weer of geen weer. Bij sneeuw, zoals die van afgelopen week, kan Jean-Paul niet binnen blijven. Net als zijn opa gaat hij naar buiten als het onweert om te genieten van de kleurenpracht in de lucht en de lichtflitsen. ‘Al is het natuurlijk niet aan te raden. 1x sloeg de bliksem een klein stukje verderop in een schoorsteen. Je moet de kracht van de natuur niet onderschatten.’

Jean-Paul werd ook niet vergeten bij Ik hou van Berkel-Enschot, een plaatjesboek over de geschiedenis van Berkel-Enschot. Als bekende inwoner prijkt hij met plaatje 206 in het boek.

 

We feliciteren Jean-Paul met zijn 20-jarig jubileum! Als het aan hem ligt komen daar nog meer jaren bij. Hij heeft genoeg weerfeitjes over Berkel-Enschot verzameld. Mocht u nu al meer willen weten, kijk dan op weerstationbe.blogspot.com.

 

Foto: Bas Haans

Tekst: Simone van Zundert

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op