De Schakel
Reportage
13e jeugdfita bij handboogvereniging De Meierijers

Op zondag 11 juni werd op de banen van handboogvereniging De Meierijers aan de Hoolstraat voor de 13e keer een jeugdfita georganiseerd, een van de vijf jeugdfita wedstrijden van de Nederlandse Handboogbond. Deze keer waren 140 jeugdschutters vanuit heel Nederland…

Op zondag 11 juni werd op de banen van handboogvereniging De Meierijers aan de Hoolstraat voor de 13e keer een jeugdfita georganiseerd, een van de vijf jeugdfita wedstrijden van de Nederlandse Handboogbond. Deze keer waren 140 jeugdschutters vanuit heel Nederland en enkelen uit België van de partij. Jongens en meisjes in de leeftijd van 9 tot 20 jaar schoten op afstanden van 20 tot 70 m met hun pijl en boog. De Meierijers was met 15 schutters sterk vertegenwoordigd.

Een jeugdfita bestaat uit een wedstrijd op 3 afstanden. Afhankelijk van de leeftijd wordt geschoten op 70, 50 en 30 m, 60, 40 en 30 m, 40 ,30 en 20 m of 3 keer op 20 m. Naast leeftijd bestaan er categorieën voor jongens en meisjes en voor verschillende typen bogen. Nadat de schutters hun vizier af stellen met de eerste 6 pijlen, wordt er op elke afstand 3 keer 12, dus 36 pijlen geschoten. In totaal worden zodoende 108 tellende pijlen geschoten en kunnen er maximaal 1.080 punten verzameld worden.

De weergoden waren de schutters goed gezind, alhoewel het wel erg warm was. Om 10.00 uur ging de wedstrijd van start op het wederom tot in de puntjes verzorgde veld van de vereniging. 39 banen waren uitgezet op het veld achter het clubgebouw aan de Hoolstraat. Ouders, verzorgers en trainers hadden hun tenten opgezet om hun kroost op veilige afstand te kunnen volgen. Menige verrekijker kwam er aan te pas om de scores zo goed mogelijk te kunnen volgen.

Om 12.00 uur was de langste afstand klaar en hadden de schutters een pauze van 40 minuten. In die pauze werden de inmiddels befaamde hamburgers van De Meierijers massaal verorbert. Ook water en ijs waren natuurlijk hot items op deze warme dag. In de tussentijd werden door de leden van de vereniging de schietbokken weer op de juiste afstand gezet, zodat de wedstrijd vervolgd kon worden met de 2e schietafstand. De uitslagen van de 1e ronde zijn dan inmiddels bekend, zodat de spanning nog wat opgevoerd wordt.

Om half drie is de 2e ronde dan ook klaar en wordt wederom een pauze van een half uur gehouden om het de schietbokken weer te verplaatsen naar de laatste en tevens kortste afstand van de dag. De wind komt af en toe wat opzetten, hetgeen nog meer concentratie vraagt van de schutters. De vermoeidheid wordt her en der zienderogen zichtbaar. Uiteindelijk wordt rond kwart voor vijf de laatste pijl geschoten.

Dan komt het spannende wachten op de einduitslag. Intussen worden alle bogen afgebouwd en ingepakt. Alle tenten worden ontmanteld en koffers van auto’s weer volgepakt. In de tussentijd zorgen de leden van De Meierijers dat het veld weer opgeruimd wordt en de materialen weer netjes worden opgeslagen.

Om kwart over vijf is het dan zover en wordt de prijsuitreiking gedaan. Van De Meierijers hebben 2 schutters zelfs een beker veroverd. Kimbly Pullens gaat met de eerste plek in haar categorie aan de haal en Maurice de Haen gaat met een tweede prijs naar huis. Tevens krijgen alle aanwezige schutters een aandenken van de vereniging mee. Wilt u weten hoe de schutters het gedaan hebben, dan kunt u de volledige uitslag vinden op de website van De Meierijers: http://www.meierijers.nl onder het kopje jeugdfita. Tevens zijn op de website vele foto’s te bekijken van het evenement.

Al met al een zeer geslaagde dag waarbij de jeugd heeft laten zien dat deze sport leuk is. Een sport die de laatste jaren sterk groeit met mogelijkheden voor iedereen van jong tot oud, jongen of meisje, man of vrouw.

Namens Handboogvereniging De Meierijers,
Lowie Claessens

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op