De Schakel
Nieuws
100 kinderen wachten op stroom

Het klinkt zo absurd. Een gloednieuwe laptop maar geen stopcontact om de stekker erin te doen. Dat was de trigger voor Matthijs van Schijndel om hulp te bieden. Hij zamelt komende zondag geld in bij sportschool Joop Ooms. In ruil…

Het klinkt zo absurd. Een gloednieuwe laptop maar geen stopcontact om de stekker erin te doen. Dat was de trigger voor Matthijs van Schijndel om hulp te bieden. Hij zamelt komende zondag geld in bij sportschool Joop Ooms. In ruil voor een tientje kun je komen sporten of aanmoedigen.

Samen met 13 medestudenten van het ROC gaat Matthijs uit Berkel-Enschot de indiaanse stam Shipibo stroom geven om de 18 laptops met lesmateriaal, die ze kregen van de Peruaanse overheid aan te kunnen zetten. Bij leveranciers uit de dichtstbij gelegen junglestad Pucallpa, bestelden de loodgieters-, timmermannen- en elektriciens in spe de zonnepanelen en bouwmaterialen. Samen met de inwoners zullen ze behalve stroom ook zorgen dat de waterput nu eindelijk een elektrische pomp krijgt en watertoevoer naar de ene wc-pot die het dorp rijk is. Met voldoende geld kan het gemeenschapshuis een sanitair gebouw met meerdere toiletten krijgen.

Matthijs verwacht na een reis van 12 uur vliegen naar Lima, een interne vlucht van twee uur naar Pucallpa, een boottocht over de Ucayali van ongeveer 7 uur en een voettocht van anderhalf uur, een junglestam van 650 mensen in kleine huisjes aan te treffen. Er is een voetbalveld, maar hij komt daar niet als toerist. Ze gaan twee weken hard werken. Op zich is het al uniek dat de studenten vanuit de drie disciplines samenwerken. “Meestal zet een timmerman zijn wandje en kijkt dan verder niet wat de elektricien doet. Nu is het elkaar helpen en meedenken in oplossingen. Ik denk veel van de lokale bevolking te kunnen leren. Ze bouwen zonder stroom. Daar zijn geen boormachines met een accu”, aldus de leerling leidinggevend elektrotechnicus die ook vier dagen per week werkt bij Hoppenbrouwers.

Power to Peru
Matthijs vertelt vol enthousiasme over zijn project Power to Peru. “Een avontuurlijke reis waar ik veel van leer en die anders is dan andere projecten. Het is niet zomaar ernaar toe gaan, iets bouwen en dan weer weg. We leren ze ook hoe alles te onderhouden. We zullen iedereen in het dorp een gigantisch plezier doen”, verwacht Matthijs. Hij hoopt op een grote opkomst aanstaande zondag. Voor iedereen die van spinning, Tai Chi, krachttraining en tombola houdt, en geld wil geven aan een goed doel zonder dat er iets aan de strijkstok blijft hangen, is 25 februari sportschool Joop Ooms de place to be.

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts