De Schakel
Reportage
100% geslaagd voor het Verkeersexamen

Vorige week woensdag vond het Praktijk Verkeersexamen plaats in ons dorp. 142 leerlingen uit zes groepen 8 van de basisscholen Rennevoirt, St. Caecilia en Berkeloo namen deel. Iedereen is geslaagd en een aantal reed de route zelfs foutloos. Ieder jaar…

Vorige week woensdag vond het Praktijk Verkeersexamen plaats in ons dorp. 142 leerlingen uit zes groepen 8 van de basisscholen Rennevoirt, St. Caecilia en Berkeloo namen deel. Iedereen is geslaagd en een aantal reed de route zelfs foutloos.

Ieder jaar zitten ouders (dit jaar 20 moeders) een hele ochtend op klapstoeltjes langs de route van het verkeersexamen. Er was ook een mobiele post en een geheime post. Het was prachtig weer en in het zonnetje werden de individuele leerlingen beoordeeld op hun gedrag in het verkeer. De organisatie werd ondersteund door wijkagent Goof van Bragt en voor de tweede keer werd gebruik gemaakt van de blauwe routebordjes.

Jan van Esch van de organisatie: ‘Het doel is om het verkeersgedrag van de leerlingen te testen kort voordat ze naar het Voortgezet Onderwijs gaan. De verkeerslessen worden klassikaal voorbereid en soms in schoolverband in de praktijk geoefend. De kinderen konden de route ook zelf rijden om te oefenen.’

De kinderen waren goed voorbereid en iedereen is dan ook geslaagd. De leerlingen hebben via hun eigen leerkracht een diploma Praktijkgedeelte Verkeersexamen ontvangen. Proficiat!

VERKEERSSITUATIE UITGELICHT

Kruispunt Eikenboschweg-Raadhuisstraat/kruising bij De Kleine Wereld.

Fietsers komen vanaf de Eikenboschweg (Marcel Panis Makelaardij) en willen oversteken naar de Kleine Wereld en dan linksaf gaan richting Wilhelminaplantsoen.

Hebben zij voorrang voor het verkeer dat vanuit de Eikenboschweg rechtsaf wil richting Torentjeshoef/Albert Heijn?

Het zit zo:
Een auto en fietser staan op de Eikenboschweg naast elkaar te wachten tot ze verder kunnen. De fietser wil naar de overzijde en de auto rechtsaf. Ze zien beiden de haaientanden en weten dat ze aan iedereen op de Raadhuisstraat voorrang moeten geven. Als er niemand meer aankomt mogen ze aanrijden, maar wie gaat er dan eerst? De regel die hiervoor van toepassing is, luidt: rechtdoor op dezelfde weg gaat voor. Auto en fietser zitten op dezelfde weg; de fietser gaat rechtdoor en buigt pas af op het losliggende fietspad, zodra deze de weg gepasseerd is. De auto gaat meteen rechtsaf en moet daarbij de rechtdoorgaande fietser voor laten gaan.

Het is echt niet anders, bevestigen ons alle deskundigen.

Met dank aan Jan van Esch, organisatie Praktijk Verkeersexamen.

Tekst en foto: Ingrid Roets

About the author

Related Posts