De Schakel
Met Passie
Met passie: Imker Maarten van Oosterhout

‘Het is een magisch gezicht als de oude koningin met de helft van haar volk het nest verlaat om elders een nieuw volk te stichten. In een dikke lavastroom golven 20.000 bijen het vlieggat uit en vormen een zwarte, laag…

‘Het is een magisch gezicht als de oude koningin met de helft van haar volk het nest verlaat om elders een nieuw volk te stichten. In een dikke lavastroom golven 20.000 bijen het vlieggat uit en vormen een zwarte, laag hangende bijenzwerm. Alsof er een wolk voor de zon verschijnt!’

Bijen, een wonderlijk volk
Onze Berkelse Imker, Maarten van Oosterhout, is één van de weinige imkers die naast de tijdrovende werkzaamheden in de bijenkast, jaarlijks aan koninginnenteelt doet. Met precisie kweekt hij sterke Koninginnen, waarvan de nakomelingen onder andere minder steken. Zijn doel is om ooit zonder imkerpak bij zijn eigen vredelievende volken te werken.

Het is wonderlijk dat:

  • een volk van 20.000- 40.000 bijen net als één individu werkt als één organisch geheel. Zij hebben de Koningin, wij onze hersenen.
  • bijen middels een ‘patronendansje’ elkaar laten zien waar bijvoorbeeld nectar te vinden is en dat dit verbazingwekkend de hele nacht door gaat.
  • ze binnen 10 minuten weten dat hun koningin weg is. Tijd voor actie! De broedcel van de uitverkoren larve wordt uitgebouwd tot Koninginnendop, alleen zij krijgt langer dan drie dagen Koninginnengelei en vormt hierdoor eierstokken.
  • een bijenvolk dé optimale broedtemperatuur van 35 graden continu in stand kan houden in het nest. Zelfs tot tegen de Noordkaap. Ter verwarming trillen de vleugels zo hard, zodat er via de borst warmte vrijkomt. Om te koelen worden er waterdruppels opgehangen en geventileerd.
  • Hare Majesteit al in 7 dagen verpopt van larve tot imago, een werkster (vrouwtje) in 12 en een dar (mannetje) in 15 dagen.
  • de ijverige bij in de zomer 6 weken leeft en in de winter 6 maanden; ze slijt dan niet.
  • bijen nectar, stuifmeel, maar ook hars verzamelen ter versteviging van de raten en om kieren te dichten.
  • zelfs één struik, plant of boom in een groen-loze tuin al zorgt voor meer bijen.

‘Door het imkeren sta ik heel dicht bij de natuur’, vertelt Maarten enthousiast. ‘Letterlijk ‘in’ het bijenvolk kan ik de cyclus volgen. Ook het groeien, bloeien van planten en het weer volg ik hierdoor op de voet. Ik heb véél bewondering voor de ongekende bijenijver en overlevingsdrift. En… steeds weer als ik (zelfs na 15 jaar) de Koningin opnieuw herken in de wirwar van bijen, ervaar ik nog steeds een euforisch gevoel!’

Tekst: Maartje van Beurden
Fotograaf: Bas Haans Bekijk hier meer foto’s 

Tag

About the author

Related Posts